Це пов’язано з цифровою трансформацією бізнесу, яка спричинила збільшення обсягу надання IT-послуг та зростання чисельності команд розробки. З іншого боку, команди експлуатації в їхньому класичному вигляді не могли повною мірою задовольнити цей запит. Професіонал з тестування DevOps — відповідає за написання автоматизованих тестів для програм, що розробляються.

хто такий devops інженер

Завдяки цьому кожен відділ отримує єдине налаштоване середовище для роботи — ним користуються програмісти, тестувальники та фахівці з підтримки. Це допомагає швидше тестувати та випускати код, а також економить час на налаштування кожного робочого місця. Відповідно, спочатку девопс був методологією розробки.

Професії в тренді: DevOps-інженер. Хто це?

Насамперед варто зазначити, що першопочатково DevOps — це не посада, а назва методології (скорочення від development + operations). Методологія DevOps спрямована на забезпечення ефективної взаємодії розробників та кінцевих користувачів продукту та оптимізацію всіх процесів життєвого циклу ПЗ. Крім роботи пліч-о-пліч з професіоналами, ще одна перевага навчання в NIX — шанс приєднатися до команди відразу після випуску. Команда пропонує курси з DevOps з працевлаштуванням. На співбесіді експерти визначать рівень здобутих знань та навичок.

  • Вакансії DevOps часто зустрічаються у проектах із розробки B2C-сервісів (business-to-consumer).
  • Але зазвичай ця проблема не заходить далі дев середовища.
  • Senior вміє розв’язувати абстрактно сформульовані завдання, ухвалює рішення та бере на себе відповідальність за результат.
  • Зазвичай реліз-менеджер має не менше 3-4 років досвіду роботи в ІТ.
  • На реальних прикладах пізнавати ази методології набагато ефективніше.
  • ➕ Останній, але не менш значущий плюс — це необов’язкове знання мов програмування.
  • Це все, що пов’язано з інтеграцією та доставкою програмного забезпечення до користувачів.

Через велику кількість звернень, з’являється проблема фокусу над пріоритетними завданнями. Тут в допомогу приходить система запитів (нпр. Jira чи ServiceNow). Людина, в якої є питання чи проблема, створює запит з відповідним пріоритетом та описом, і по мірі доступності інженера чи команди, він береться в роботу.

Купуй передплатуз доступом до всіх курсів та сервісів

Вона заперечує класичне твердження, що розробники повинні виконувати лише свої обов’язки й не цікавитись, наскільки успішним буде запуск продукту в продакшн. Також ця культура не передбачає пошук «більш винної» команди у разі невдачі. Це значить, що проблема, яка виникає — загальна, і кожен зацікавлений в її усуненні. Тому методику DevOps запровадили в якості «з’єднувального елементу» між двома командами задля покращення результату та підвищення швидкості процесів. Фахівець з DevOps особливо необхідний, коли на проєкті є проблеми зі стабільністю, масштабуванням, або коли процес створення продукту надто затягується. DevOps-інженери стають ще потрібнішими, ніж раніше.

хто такий devops інженер

Ресурс
career
karma
зазначає DevOps engineer як одну з 20 перспективних
і найбільш оплачуваних професій в IT у
2021 році з можливістю працювати дистанційно. Станом на кінець 2022 року DevOps інженери в Україні входять до трійки спеціалістів з найвищою зарплатою. Середній рівень становить $3500 та має тенденцію до підвищення. Найцікавіше, що методологія DevOps стала відповіддю на потреби розробників, проджект-менеджерів, системних адміністраторів. Тобто, її не «нав’язали» згори, вона логічно розвинулась у середовищі практиків. Згідно з дослідженням порталу DOU, зарплатня DevOps-інженерів здебільшого зростає швидше за доходи інших технічних фахівців.

Обов’язки DevOps Engineer

DevOps інженеру треба розумітися на специфіці розробки, тонкощах адміністрування і тестування. На інтерв’ю оцінюють логічне мислення, готовність до навчання. Цінується вміння самостійно знаходити інформацію та ставити запитання досвідченішим колегам. Окрім технічних знань, не менш важливі для DevOps Engineer уважність та посидючість. Наша робота завжди починається з читання документації.

У разі успіху запропонують стати Junior System Administrator/DevOps. Вато знати принципи роботи операційних систем, концепції побудови мережі, стандарти POSIX. Потрібні навички роботи з файловою системою, сокетами, віртуалізацією, керуванням пам’яттю, введенням та виведенням, процесами. Знадобиться вміння роботи з терміналом на різних операційних системах. Так, багато сучасних компаній працюють у Linux-середовищі, тож буде потрібен досвід роботи з адмініструванням Linux та Bash-скриптами. Крім того, кандидата можуть запитати про базу системного адміністрування (як про html запитують будь-якого веброзробника).

Хто такий девопс? Що робить і скільки заробляє DevOps Engineer

Кожен з цих двох відділів працює у своїй мильній бульбашці, без зворотного зв’язку та оптимізації ресурсів. DevOps-інженери зараз розлітаються, мов гарячі пиріжки. Так, попит завжди був високий, але через брак кваліфікованих кадрів клієнти йдуть на поступки і готові пропонувати привабливі умови для інженера. Аби продукт дійшов до кінцевого споживача, його потрібно доставити на сервер. І саме девопс допомагає забезпечити автоматизацію цих процесів, тож програмістам залишається лише писати код.

Хоча, звісно, така освіта буде плюсом, бо дасть вам базу — як теоретичну, так і практичну. Звісно, заробітна плата може відрізнятися в залежності як від типу вашого досвіду (сапорт, білд-інженер, SRE тощо), так і від швидкості сприймання інформації. Тобто реально стати Senior чи Architect після 3-4 років, але це радше виключення, ніж правило. Часто зустрічаються позиції начебто DevOps-інженера, але насправді це підтримка вже готового продукту або доробляння і виправлення багів за кимось. Таке часто трапляється, коли компанія розробила продукт зі своїми інженерами, а, менш важливий функціонал віддає доробляти в країни, де менша вартість роботи, щоб заощадити кошти. ➕ Зазвичай у DevOps-інженери переходять із системних адміністраторів, яким вже не так цікава їхня професія чи які незадоволені заробітною платою.

Одні пишуть код, а інші запускають його та експлуатують. DevOps-інженери потрібні, щоб робота між командами devops вакансії була злагодженою. Будь-які зміни коду, які вносять програмісти, мусять швидко потрапляти до користувачів.

Сумніваєтесь чи підійде вам сфера ІТ?

Він працював із Depositphotos, Emerson, Ring та іншими компаніями, зокрема консультував і щодо пошуку DevOps-інженерів. Якщо коротко, то таким фахівцям потрібно володіти знаннями в галузі архітектури систем, розбиратися в адмініструванні https://wizardsdev.com/ та виділенні ресурсів. Вони повинні вміти працювати з основними інструментами і методами для розробників, наприклад, контроль версій, тестування коду, написання модульних тестів і розуміти основи роботи з Agile.

Книги, курси та інші ресурси

Новачкам у професії не
обов’язково розбиратися в усіх інструментах
для впровадження DevOps-практик. Однак,
Junior DevOps engineer повинен уміти працювати з
окремими типами інструментів, які
дозволяють підтримувати IT-інфраструктуру
на різних етапах життєвого циклу проєкту
згідно з методологією. Існує хибна думка,
що девопс і сисадмін —
це одне і те ж, але це не так. Найчастіше
в DevOps-інженерів перекваліфіковуються
системні адміністратори та розробники.